P L Garbutt m fl; The Home Book

London 1950

Boken har undertiteln “An up-to-date handbook covering the whole range of family interests in the home” och samlar ett stort antal artiklar, skrivna för alla som skapar ett hem. Författarna vill hjälpa till med långsiktig planering och lösningar för de dagliga problemen.

Redaktör för boken var Phyllis L Garbutt, rektor för Good Housekeeping Institute och de som bidragit med texter är; Nurse G M Cooper, Beauty writer Jean Cleland samt The secretary of the tailwaggers´s club (!) J R Pulham som också företräder Garden Craftsman. En rad leverantörer har bidragit till boken genom annonser, en del stora varumärken – t ex Colmans och Reckitts – till och med i färg.

I England märktes krigstidens ransonering fortfarande. Ägg i recept anges som antingen färska, inlagda eller som äggpulver, d v s torkade. Att ha ett eget kylskåp var inte en självklarhet ens i början av 1950-talet så boken innehåller fler goda råd om förvaring, hur man håller ett skafferi rent och hur man planerar vad som måste finnas i ett välskött sådant.

En husmor måste kunna avgöra vilka styckningsdelar av kött som passar till olika maträtter och med en enda blick kunna avgöra kvaliteten på kött. Ett kapitel handlar om olika säsong för olika råvaror: grönsaker, bär och även fisk. Dessa talanger börjar återigen efterfrågas i västvärlden; biodynamiskt odlat och ekologisk mat, ”raw food”, långkok som ”pulled pork” m m och även olika konserveringsmetoder. Boken är fortfarande mycket läsvärd med detta i åtanke. Däremot kanske inte råden om hur man håller sin spis svart och fin är aktuella.

Trädgårdsråd finns också, en årsplan för vilken månad man ska plantera, när man ska klippa ner och en översikt hur man håller sin trädgård fin. Heminredning, make-up och hudvård, hur man blir en bra förälder och vad man behöver köpa in tills man kommer hem med en nyfödd, hur man gör ren sin bil och håller garaget rent – kort sagt, en bok som täcker alla ens behov under livets gång.

Vi har publikationer motsvarande The Home Book också i Sverige men de tycks ha utgivits som egna häften från en leverantör, se t ex Husmoderns nya Konserveringshäfte från 1946 och Redskap, serien Praktisk trädgård, eller betalad av en leverantör som t ex Stora konserveringsboken.

Christina Aili 2014-12-22