Karin Berglund; Lust och fägring

Italien, 1991

Karin Berglund, en av våra duktigaste trädgårdsskribenter, fick Linnépriset 2001 efter att skrivit böckerna Så i ruta, Längtans blommor, Lust och fägring, Trädgården som spegel och Med fingrarna i jorden.

Lust och fägring består av 26 kärleksförklaringar till passionerade trädgårdsmänniskor. De har en vision av vad de vill åstadkomma och arbetar hårt och långsiktigt på att förverkliga sin dröm. Några har flyttat med sig växter från en älskad trädgård när de flyttar till ett nytt ställe, några har med sig växter från morföräldrar. Här finns de som älskar pioner, rosor, liljor, fuschior eller björk och andra träd – eller sten.

Lustan i att gå ut i sin trädgård och plocka örter till en kopp te, att falla för en kolonisstuga för att just rosen Polstjärnan växer där, att odla sin trädgård som man målar tavlor eller att återskapa Alperna – allt beskrivs kärleksfullt i 12 kapitel med fantasieggande namn. Vad sägs om Trädgårdspoeterna, Två världskända, Man blir het, som av en kvinna…

Hela boken är fylld med underbara färgbilder av de beskrivna trädgårdarna och blommorna. Karin Berglund har också lyckats fånga den brinnande entusiasm och kärlek som driver dessa personer.

Läs boken!

Christina Aili 2015-01-26