Botaniska trädgården i Padua

Den botaniska trädgården i Padua är den äldsta botaniska trädgården som ett universitet anlagt och som finns på samma plats med samma uppbyggnad sedan 1545. Främsta syftet att anlägga den var att kunna odla örter och växter som kunde användas som läkemedel och för att lärare, studenter och besökare skulle lära sig känna igen läkeörter. Den man kan tacka för kaffet är Prospero Alpini, prefekt i början av 1600-talet. Han fick frön från Egypten där växten var uppskattad för sina läkande krafter och han odlade och spred både växt och kunskap om den goda drycken.

Trädgården finns på UNESCO´s Världsarvslista sedan 1997. Motiveringen lyder ”The Botanical Garden of Padua is the original of all botanical gardens throughout the world, and represents the birth of science, or scientific exchanges and understanding of the relationship between nature and culture. It has made a profound contribution to the development of many modern scientific disciplines, notably botany, medicine, chemistry, ecology and pharmacy”.

Idag finns ca 3500 plantor från hela världen, många träd och numera har man en avdelning för forskning om biologisk mångfald. Man har också ett arboretum med en ceder från 1828 och i ett växthus står den äldsta plantan, en palm från 1585 som beundrades mycket av besökaren Goethe.

En fantastiskt vacker och rofylld plats även i ett mulet november där rosor och kamelior fortfarande finns att se. Det finns också ett kaki-träd med frukter på grenarna. Frukten säljs i Sverige som kaki, persimon och vi har också den mindre frukten Sharon. För att citera Thomas Hardy känns det är man är ”fjärran från vimlets yra”.

Staden grundades 1183 f Kr av den trojanske prinsen Artenor, romarna kallade senare staden Patavium. Bebyggelsen förstördes helt i en brand 1174 men återuppbyggdes och universitetet grundades 1222. I Cappella degli Scrovegni kan man beundra Giottos målningar, utförda i början av 1300-talet. Den mest kända kyrkan är ”Il Santo”, tillägnad St Anthony som är begravd här. Den tog ett sekel att bygga och stod klar i början av 1300-talet. Den stora elliptiska torget Prato della Valle från slutet av 1700-talet har en stor trädgård, en vallgrav och 78 statyer.

Shakespeare lät ”Så tuktas en argbigga” utspelas i Padua, ett av stadens mest välkända caféer, Caffe Pedrocchi, har besökts av många celebriteter, från den franske författaren Stendahl, Lord Byron och till Dario Fo.

Efter andra världskrigen har regionen Veneto utvecklats till en av de rikaste i Italien, med många turistattraktioner som Venedig och Verona men även Padua är väl värt ett besök, nås på 30 minuter med tåg från Venedig och 60 minuter från Verona.

Christina Aili 2014-11-15