Marianne Ståhlbrandt; Marianne på resa

Stockholm 1968

Marianne Ståhlbrandt skrev kåserande matböcker under slutet av 1960-talet; Marianne à la carte, Marianne på resa, A la Marianne, Marianne i köket och Menu à la Marianne. Hon förekom i veckopressen som vacker värdinna, med vackert dukade middagsbord och recept på det som serverades. Rolig läsning för den som minns den tiden och den tidens mat.

Marianne på resa skrevs 1965 då charterresorna kommit igång på allvar och hon skildrar gatulivet och restaurangerna i Köpenhamn, London, München, Schweiz, Rom, Paris och Gran Canaria. Boken innehåller hela 150 adresser till restauranger där flera fortfarande finns kvar, bl a Svenska klubben i Paris, Doneys i Rom.

Om hon tyckte om den rätt hon ätit på en restaurang bad hon att få receptet. I boken har hon sedan anpassat ingredienser och tillagning till vad som gick att köpa och göra i Sverige på den tiden.

Vid ett besök i London åt hon varm rostbiff som serverades med en mycket god kall pepparrotssås. Förfrågan på tre olika restauranger som serverade till synes samma sås gav bara undvikande svar. Till slut hjälpte några affärsvänner henne att få skriftligt svar:

Häll upp en flaska färdigköpt Coopers pepparrotssås, smaksätt eventuellt med citron eller vinäger och riven pepparrot. Servera.

Roligt upplägg av boken, nästan alla recept innehåller mängder med tjock grädde och rikligt med smör. Dock gör vinrekommendationer, priser på mat och vin och i många fall rekommendationer av shopping och restauranger att man verkligen känner av att tiden gått. Ett sätt att få priserna till dagens nivå är att se priserna i Euro i stället för de svenska kronor som är valuta i boken.

Christina Aili    2014-11-05