Gamla Saluhallen i Helsingfors

Bland det bästa jag vet är att besöka saluhallar och torgmarknader!!! De färska råvarorna som fisk, kött och grönsaker ligger vackert upplagda. Grönsaker i olika färger. Ostar med flera smaker både inhemska och från andra länder. Praliner och bakelser som lockar. Vilken atmosfär!!!

Gamla Saluhallen i Helsingfors är en av de trevligaste. Så snart du stiger av Viking Line ser du Gamla Saluhallen i ensamt majestät på andra sidan viken, en långsmal byggnad från 1889 på Södra kajen. Arkitekt för Gamla Saluhallen var Gustaf Nyström. Mat hade tidigare sålts öppet på torgen men han hade inspirerats av saluhallar i övriga Europa där man flyttade in mathanteringen under tak. Gamla Saluhallen är nyrenoverad och med ett nytt restaurangkoncept, restaurang Story, mitt i saluhallen som delar den i två delar. Smart tänkt!

Det är snart 20 år sedan Finland anslöt sig till EU och då skedde en avgörande förändring för många av handlarna i Gamla Saluhallen. Inte bara på köttsidan med charkuterier, korvar och lufttorkade skinkor utan också på ostsidan. Många av handlarna tycker att utbudet är bättre och mer mångsidigt idag.

Restaurang Story drivs av entreprenören Anders Westerholm och stjärnkocken Teemu Aura. Inredningen är ljus och modern men inte asketisk. Lokalen har högt i tak och höjden har man tagit tillvara med lampor i stora gamla fiskeburar. Även förrådet ligger på höjden ovanpå köket. Personalen tar sig dit via en stege. Kul men jag undrar om detta hade blivit godkänt i Sverige!

Jag gjorde även ett stopp i Paalanens ostbutik där Tuula Paalanen driver den äldsta butiken i saluhallen. Innan Finland gick med i EU var det förbjudet med opastöriserade ostar och Tuula berättar att ysterierna runtom i landet fick ett uppsving efter EU-inträdet.

Det som kanske förvånade mig allra mest var att se det lilla systembolaget Alko. De marknadsför sig själva som ”världens minsta och mest sympatiska Alko”. Kanske något för Sverige att ta efter!

Margareta Henry 2014-10-10