Claude Monets trädgård i Giverny

Trädgården är mycket välorganiserad med sina färger och raka linjer och de olika perspektiven är medvetna, välkomponerade och enkla. Monet tillbringade mycket tid med att skapa sin trädgård för att sedan kunna måla av den. I olika ljus. Han var noga med vilka färger som fick lov att finnas i trädgården. Det han ville fånga i sitt måleri var själva upplevelsen i nuet. Det påminner om dagens tankar kring mindfulness! På nätet kan du läsa mer om vilka blommor som blommar under respektive månad, se nedan.

Monet var även gourmet och anlade en stor grönsaksträdgård. Han ville vara självförsörjande så långt det gick. Där finns både höns och duvslag. Christina Aili har tidigare skrivit om Monet i sin recension av boken Till bords hos Monet av Claire Joyes.

På andra sidan vägen ligger dammen stor som en liten sjö och är helt magisk! Så fin! Över dammen hänger pilar och näckrosor flyter omkring som små öar. Jag stod på den lilla japanska bron och tittade ut över dammen där Monet tidigare hade stått och målat och jag kände historiens vingslag! Vid strandkanten ligger två små ekor. Inte svårt att tänka sig att Monet en fin dag rodde ut i någon av dem. Längs gångstråken finns massor av träd och blommor i en härlig blandning.

Byn Giverny är inte större än att man kan promenera genom den. Huvudgatan heter så klart Rue Claude Monet! Längs gatan ligger muséet, Musée des Impressionnismes Giverny, ett hotel och i slutet av byn en kyrka och på kyrkogården ligger Monet begravd.

Det blev ett fantastisk besök i Giverny! Svårt att åka därifrån!

Margareta Henry 2014-09-01

http://giverny.org/monet/welcome.htm
http://giverny.org/gardens/fcm/calendar.htm
http://giverny.org/monet/home/

Giverny ligger ca 80 km nordost om Paris och det finns tåg till Vernon som tar ca en timme med anslutande buss eller taxi.