Husmoderns nya Konserveringshäfte från 1946

När jag letade i gamla gömmor hittade jag det här häftet från 1946 efter min faster. Mot kupong i Husmodern fanns den att köpa för 50 öre. Vilken kulturhistoria!

Under denna tid minskade konserveringen i städerna. Kvinnorna hade ont om tid då det var svårt att få tag i hemhjälp. Det var också dyrt med bär och grönsaker som inte odlades i egen täppa, då blev det billigare att köpa. Det var dessutom ont om socker efter kriget. I inledningen står det ”Husmodern sparade burkar och socker till särskilt goda, läckra recept. Både sådana som hennes egen familj hängt fast vid men också nya frestande recept”. Vanligast att konservera var gurkor, hallon, lingon, smultron, svamp, tomater och vinbär. Det är bl a dessa recept från ett 30-tal kända husmödrar som finns i häftet. Nedan ges exempel på ett fåtal. Notera titlarna som en del kvinnorna har!! Vanligt vid den tiden var att kvinnor använde sina mäns titlar! Recepten har jag kopierat rakt av. Det är intressant att också ta del av språket från den tiden tycker jag.

Fru Hille Agerberg, maka till byrådirektören i Egnahemstyrelsen Olle Agerberg, delar med sig av ett recept på Hjortronkompott som hon i sin tur fått av sin svärmor:

”De övermogna bären skiljas från de fasta, torra. De förra vridas råa och kompottbären kokas några minuter i saften. ¼ kg socker till 1 kg bär räcker. Kompotten får kallna varefter den hälles på burkar och steriliseras som vanligt”.

Grevinnan Signhild Aminoff på Horns säteri vid Mälaren ger sitt recept på Slånbärssaft. Receptet gick i arv i den Aminoffska släkten. Plockning av slånbären gjordes sent på hösten när all annan konservering var överstökad och hon berättar att de då med gott samvete gav sig ut en härlig, klar, oktober- eller novemberdag, helst i strålande sol, annars blev det kallt om fingrarna.

Biskopinnan Anna Bohlin från Härnösand är tacksam mot Aktiv Hushållning som under krigsåren var till hjälp både för henne och andra husmödrar med stor arbetsbörda och otillräcklig hemhjälp. Hon beskriver att hon försökte förenkla en del arbetsmoment som t ex att hon klipper tappen av åkerbäret istället för att som tidigare dra av det från fruktköttet. ”Tappen märks nästan inte alls när bären kokats”.

Rårörda smultron är hennes recept:
”Det är lätt att åstadkomma och mycket lite socker behövs. Visst får man röra ganska länge men kan mycket väl läsa under tiden. Smultronröran håller sig utmärkt och den behåller sin ljuvliga doft av högsommar och sin vackra färg. Jag brukar bjuda på delikatessen till klenäterna vid jul och det händer att den också kommer fram på namnsdagar och födelsedagar som alltid firats särdeles intensivt i vår pojkrika familj”.

Biskopinnan Brita Brilioth, dotter till Nathan Söderblom och hustru till Biskop Brilioth på Tegnérs Östrabo utanför Växjö. Hennes recept är på en tårta som en gammal trotjänarinna brukade baka. Tårtan är gjord på bl a äppelmos som konserverats.

Karins goda tårta:
”Man bakar två vanliga mördegsbottnar. Mellan dem bredes äppelmos och tårtan täckes med varm kola med pistaschmandel i. Tårtan serveras med iskall citronsås”.

Kokt äppelmos:
”10 liter äpplen, 3 dcl vatten, halv vikt socker mot äppelmos. Äpplen med god syra ger det bästa moset. Äpplena sköljas och skäras i klyftor, blomfnas och skaft tages bort. Äpplena sättas på att koka tillsammans med vattnet tills de äro mjuka. Moset passeras och blandas med sockret och kokas under omröring tills det faller i flockar från skeden. Moset hälles varmt upp i väl rengjorda krukor eller burkar. När det kallnat hälles smält paraffin över och burkarna bindas över och förvaras kallt och torrt”.

Tora Dardel, författarinna konserverar champinjoner. Hon skriver att när hon får gäster fyller hon champinjonhattarna med leverkorv eller burkleverpastej som hon rör ut i lite grädde och smör och smaksätter med finhackad persilja. Fräs hattarna i lite vitlök. Bra till vickning med rödvin och ost!

Amiralinnan Elin Ericson, med ett förflutet i Röda Korset, ger recept på hallonmarmelad.

Grevinnan Maud de la Gardie på Högagärde i Västergötland ger recept på Hertingens gråpastej och Källundagurkor som hon ärvt från sin mans farmors mor.

Fru Signe Henschen var Fredrika Bremerförbundets ordförande. Hon växte upp i Thielska villan på djurgården (numera Thielska galleriet). Hennes recept är på Lingondricka.

Landshövdingskan Anna Nylander från residenset i Visby ger recept på Valnötssallad och Björnbärssylt.

Fru Stella Odelstierna, Kilafors, bjuder på färska tomater hela vintern. Till jul är det de gröna tomaterna som inte mognade under hösten som sveptes in i silkespapper och placerades i stora pappkartonger. Ställdes mörkt och svalt. Men de bästa tomaterna är de som ligger i stora krukor med lingon: Tomaterna läggs i söt eller sur lingonsylt. Det måste vara vackra, fasta, röda tomater, utan sprickor. Tomater kan eftermogna på olika sätt. De placeras ut med torvmull emellan.

Överstinnan Gerd Ribbing, känd från DN som Helena och Joy. Säger att hon egentligen är emot hemkonservering. ”Svårt att få plats i en stadsvåningskällare. Och de är inte slut när nästa säsong kommer för man har sparat konserverna till särskilda tillfällen”! Hennes bidrag är recept på kompott och saft av björnbär och puré och saft av tomat.

Fru Ragnhild Sandström, Västerbottenkvinnornas särskilda representant i riksdagen. Hon kom in i riksdagen genom en kvinnoopinion. Folkskollärarinna, gift med små barn.

Koka sylt och göra mylta av hjortron är vanligt i norrländska hem så hon delar med sig av ett recept på råkonservering av hjortron.

Margareta Henry 2014-10-05