Agneta Ullenius: Chelsea Flower Show – och berömda engelska trädgårdar”

Norstedts

På Royal Horticulture Society’s hemsida står följande apropå årets version av Chelsea Flower Show: ”Look out for amazing show gardens and dazzling floral displays in the Great Pavilion at our world-famous show.” De båda adjektiven ”amazing” och ”dazzling” kan säkert även beskriva tidigare års upplagor av den fantastiska trädgårdsfest som denna utställning är.

Trädgårdsjournalisten Agneta Ullenius, som har drygt tio års erfarenhet av detta årliga evenemang, har skrivit en mycket läsvärd bok om hur Chelsea Flower Show, 44 000 m2 London för att ge världen det senaste inom trädgårdskonsten i form av fantastiska blomsterarrangemang och ett femtiotal visningsträdgårdar som skapats av världens främsta designers på området. Miljoner växter har planterats för de fem dagar som Chelsea Flower Show varar och på den femte dagens eftermiddag reas allt ut till hugade spekulanter och utställningsområdet kring Royal Hospital börjar återta sitt vanliga utseende.

Chelsea Flower Show har fått en enorm betydelse för mode och trender inom trädgårdskonsten och vad som sker där följs noga av många fler intresserade än defåtal besökare – 157 000 – som lyckas att få biljett till utställningsområdet.

Agneta Ullenius skriver också om sex andra engelska trädgårdar med egen utpräglad stil och som var och en har blivit något av ett klassiskt besöksmål för trädgårdsälskare:

  • Highgrove House där prins Charles har infört ekologiska brukningsmetoder och skapat en trädgård som Agneta Ullenius beskriver som ”vild och häpnadsväckande”.
  • Hidcote Manor där major Lawrence Johnston skapade en äkta Arts and Crafts-trädgård. Hidcote Manor är känt för sina många trädgårdsrum av tuktade häckar i vilka man finner formklippta växtskulpturer.
  • Gravetye Manor, en fascinerande byggnad från slutet av 1500-talet med en trädgård som inspirerats av William Robinson, vars idéer om naturträdgård har haft stor betydelse för trädgårdskonstens utveckling.
  • Sissinghurst med sin välkända vita trädgård, som skapades av Vita Sackville Vest.
  • Barnsley House med sin berömda gullregnsgång och som förknippas med ett nytt sätt att blanda blommor och grönsaker i trädgården för att uppnå önskad effekt.
  • Great Dixter med inslag av exotiska växter. Christopher Lloyd var en okonventionell nyskapare som uppskattade djärva färgkombinationer.

Boken är försedd med en mängd vackra illustrationer av fotografen Jurek Holzer. Hans fina bilder och Agneta Ullenius’ intressanta text om de sex trädgårdarna och deras upphovsmän gör att man bara har lust att packa väskan och bege sig till dessa fängslande besöksmål på ort och ställe.

Birgitta Delorme 2014-05-13