Harriet Hjort: Blomstervandringar

Danmark, 1969

Harriet Hjort var en mycket kunnig blomstervän och intresserad av blommornas kulturhistoria. Hon skrev 32 böcker, inte bara om växter utan romaner, böcker om Sigtuna och om Frankrike där hon bodde i perioder. Hon fick tidningen VI:s litteraturpris och Sigtunastiftelsens författarstipendium två gånger.

I Blomstervandringar beskriver hon de örter, blommor och gräs som vi hittar i Sverige under vår, sommar och höst. Hon ger många exempel från örtaböcker, diktsamlingar, Bibeln m m på hur diktare beskrivit blommors skönhet, hur växterna  använts och alla de olika namn de fått av botanister och av beundrare. Boken ger glimtar av Hjorts liv, de platser hon bott på och utforskat floran. Hon beskriver hur frön sprids med vind och fåglar, hur vissa växter har gigantiska rotsystem och hur de väljer växtplatser. I utgåvan som är en samling av tre tidigare delar finns fantastiska illustrationer av Kaj Beckman.

Det är inte en bok man sträckläser men en fantastisk bok att ta med på egna strövtåg eller ha till hands hemma när man hittat växter man vill veta mer om.

Några år efter Blomstervandringar kom boken Parfym ut. Där berättar Hjort om vad parfymindustrin i Grasse använder för att ta fram de doftämnen om ingår i olika parfymer. Den är också mycket läsvärd och berättar om örter ur ett helt annat perspektiv. En författare man gärna återvänder till.

Christina Aili 2014-04-30