Xavier Marcel Boulestin

Fransmannen Xavier Maurice  Boulestin (1878 -1943) har varit en av de mest inflytelserika personerna när det gäller matlagning i England. Han växte upp i Poitiers och var en estet från födseln enligt sina vänner. Han började i unga år att skriva om teater och musik. När han i 20-årsåldern flyttade till Paris lärde han känna kretsen runt Colette och sedan den stora kolonin av engelska författare och artister i Paris. 1905 flyttade han till London där han jobbade som journalist, öppnade heminredningsföretag,  gav goda råd som vinexpert, m m.  Han började laga mat hellre än att gå på restaurang och lagade även mat hemma hos andra. En av hans matgäster beställde en kokbok av honom, Simple French Cooking for English Homes. Den kom ut 1923 och blev en succé. Han förenklade matlagningen och det passade bra i efterkrigstidens England när mani allmänhet varken hade tillgång till exklusivare råvaror eller pengar att köpa dem med.

Boulestin rest1925 startade han den mycket populära Restaurant Francais. Efter att ha bytt lokal öppnade han på nytt under namnet Restaurant Boulestin som fanns kvar ända in på 1990-talet. 2013 öppnades Restaurant Boulestin i Covent Garden där man serverar klassiska franska rätter under matskribenternas jubel med utrop som ”Boulestin skulle älskat denna krog” och ”den typ av restaurang som får dig att känna dig som en succé”.

Boulestin gav ut 12 böcker, egna och i samarbete med andra, skrev artiklar för Daily Express, Vogue m fl tidningar och han översatte många artiklar och böcker från franska till engelska.  Han var den först som lagade mat på TV iförd mycket eleganta kläder. Cook´s Night Out startade 1937 och visade matlagning på 15 minuter vilket begränsade maträtterna till omelett, stekt fisk och annat som gick fort. Han höll mycket populära matlagningskurser på Fortnum & Mason.

Han lär ha sagt“Food which is worth eating is worth discussing” och genom sina böcker och tv- och radioprogram banade han väg för vår tids matlagningsexperter och kokboksförfattare. En av hans stora beundrare var Elizabeth David som ägnar ett kapitel om honom i boken ”En omelett och ett glas vin” och ger oss exempel på hur hans middagsmenyer kunde se ut. Hon delar också med sig av hans recept på sardinsmör.

På den nya restaurangens hemsida kan man lyssna till en radioinspelning där han själv beskriver  hur man gör en omelett.

Källor:

Simple French Cooking for English Homes
En omelett och ett glas vin

Christina Aili 2014-05-02