Henry Notaker; All världens kokböcker – med 100 historiska recept

Stockholm 1990

Norrmannen Henry Notaker är norsk reporter, författare och universitetslärare med mat- och kulturhistoria som huvudfokus. Han har arbetat på NRK med både tv och radio, varit utrikeskorrespondent i Frankrike, Spanien, Italien, Portugal m fl länder. Hans författarskap omfattar ett 40-tal böcker och han räknas som en av Norges främsta Ibsen-kännare.

All världens kokböcker inleds ”God mat är inte beroende av goda kokböcker. God mat är inte beroende av kokböcker överhuvudtaget… man blir alltjämt serverad delikatesser i stjärnklass utan alfabetets hjälp. ..Å andra sidan råder det ingen motsättning mellan recept och god kokkonst.”

Boken avhandlar 50 berömda kokböcker, skrivna på 17 olika språk. Notaker berättar om författarna och sätter in varje bok i ett kulturhistoriskt sammanhang. Han tar oss med på en svindlande resa med start i Kina ca 100 e Kr där – som ännu – mat också räknas som medicin.  Via Cato, romersk kejsartid, danskt 1300-tal, Frankrikes gourmetlitteratur, hushållning som vetenskap till slutkapitlet om 1930-talets fascism och det futuristiska köket.

Varje kapitel avslutas med recept, totalt mer än hundra. De mest originella recepten i våra ögon är anpassade till vår tid av Eric Rivkin med de råvaror vi kan få tag på idag.

Romarna smaksatte sin mat med garum som tillreddes av fisk eller inälvorna som lagts i saltlake och ställts i solen att torka. Saltet löste upp fisken utan att den ruttnade och det spad som bildades var garum. Romaren Apicius gav detta recept i den kokbok som troligen skrevs de första åren av vår tideräkning. Bokens moderna recept på garum innehåller ansjovis, saltsillfilé, lite vin eller ciderättika och salt, bra att veta om någon skulle vilja testa.

En mycket läsvärd och rolig bok men bäst om man tar författarens råd att läsa den i små doser och smälta texten mellan varven.

Christina Aili 2014-03-27