Edouard de Pomiane

Edouard de Pomiane, 1875 – 1964, föddes i Paris, föräldrarna var judiska polska emigranter och före förfranskningen av namnet hette han Édouard Pozerski. Han var fransk vetenskapsman, radiotalare och en gastronomisk profil som räknas som en av de främsta matskribenterna i Frankrike. Han förklarade de kemiska reaktioner som uppstår man blandar majonäs eller lagar mat och utvecklade det till en vetenskap som han kallade ”gastrotechnology”.

Han förenklade tillagningen av grönsaker och hans sätt att se på råvaror och matlagning kan sägas vara starten på ”la nouvelle cuisine”. Koka/blanchera inte grönsakerna innan de steks! En revolutionär åsikt som fick mästerkockarna att protestera högljutt. de Pomiane talar direkt till dig som lyssnare eller läsare, ett sätt att vara som dagens tv-kockar, t ex Jamie Oliver och Gordon Ramsay anammat. De visar också hur man kan laga mat på 10, 20 eller 30 minuter och hur man måste ta fram allt man behöver innan man börjar laga till någon rätt. Det står redan i ”Cooking in Ten Minutes” som kom ut 1930 på franska, engelsk översättning 1993.

I boken ”Cooking with Pomiane” från 1962 beskriver han hur första och andra världskriget förändrade våra matvanor. Fler kvinnor förvärvsarbetade och det fanns inte längre så mycket tid att förbereda och laga en middag hemma en vardag. Han ifrågasatte den traditionella menyn vid finare middagar med soppa, fisk, kött, dessert m m och förespråkar en enda vällagad och god huvudrätt och en dessert. De olika kapitlen handlar om soppor, ägg, osträtter, delikatesser m m och avslutas med ”Food to Remember”.

Har du inte läst Pomiane så rekommenderar jag verkligen en oerhört modern och rolig läsning som får matlagning att verka enkel, eller som Elisabeth David säger, tar bort rädslan för att misslyckas. En omelette à la Pomiane tar 5 minuter att laga och den blir verkligen perfekt!

BBC har spelat in en serie tiominutersavsnitt där en skådespelare är de Pomiane och visar hur man lagar en trerätters middag på tio minuter – finns på Youtube.

Källor:
Cooking with Pomiane
Cooking in 10 minutes
Elisabeth David: An Omelette and a Glass of Wine

Christina Aili 2014-03-02