Per Wästberg; Kungsträdgården

Stockholm 1986
Per Wästberg har sammanställt en antologi om Kungsträdgården med texter av ett 50-tal av våra främsta författare genom tiderna, allt från Bellman, Strindberg, Hjalmar Söderberg till Jolo. Genom författarna skildras Kungsträdgårdens och flanörernas historia. Boken inleds med raderna ”Kungsträdgården är Stockholms grusbeströdda hjärta. Den har aldrig lämnats i fred, alltid utsatts för nya ingrepp”.

Det verkar också vara den rätta platsen om man vill att det ska hända något för Wästberg skriver ”I denna till synes stela och opersonliga park händer alltid något oväntat, tragiskt eller festligt”. Första omnämnandet av parken kom för över 800 år sedan, den anlades då det behövdes mer odlingsmark i Stockholm när befolkningen växte. Under 1400-talet kallades den kålgård, Gustav Vasa utökade med en örtagård där han odlade bl a lök, persilja, gurka m m och även plommon och körsbär.

Erik XIV anlitade en fransk arkitekt, Mollet, som gjorde om odlingsmarken till lustgård och orangeri och beställde många nya för Sverige ovanliga träd.

Drottning Kristina lät de la Gardie bygga slottet Makalös i mitten av 1600-talet. Efter en period som teater och nöjeslokal brann Makalös ned 1825. Under 1700-talet gjordes orangeribyggnaden om till nöjeslokal med konserter, maskerad och dans.

Mot slutet av 1830-talet var det mycket fashionabelt att promenera i Kungsträdgården och visa upp årets mode. En stor konst- och industriutställning förlades till dit 1866 där den berömda Molins fontän visades. Fontänen blev så populär att en permanent version står där sedan 1873. Parken var en oas för många stockholmare redan då både för nöjen och bråk och slagsmål.

Boken avslutas med en beskrivning av husen runt om parken och vilka som verkade i husen 1986 då boken gavs ut. Det har hänt mycket sedan dess men Kungsträdgården är fortfarande oerhört välbesökt, inte minst på våren då körsbärsträden blommar.

 Christina Aili 2014-02-01