Mary Keen; Creating a Garden

London 1996 

Mary Keen är en av de många nutida trädgårdsprofilerna i England tillsammans med bl a Monty Don och Carol Klein. Hon skriver regelbundet i bl a The Telegraphoch The Spectator sitter i National Trust Gardens Panel och ger ofta föreläsningar om planering och skötsel av trädgården. Hon arbetar som trädgårdsdesigner både för privatpersoner och för organisationer, t ex Glyndebourne och har gett ut ett antal trädgårdsböcker. Hennes trädgård i The Cotswolds tillhör en av de många engelska trädgårdar som är öppen för besökare.

Under 1990-talet köpte hon en gammal prästgård vars trädgårds inte skötts på många år så hon har anlagt den på nytt efter att ha ”lyssnat in” vad trädgården skulle innehålla. I boken ”The New Garden” som kom ut 1996 ger hon många goda råd. Mary Keen menar att om man ska anlägga en riktigt fin trädgård innebär det att man utelämnar, inte planterar så många olika växter man kan och aldrig plantera någonting som inte passar in. Målet är att få en ny trädgård att se ut som om den funnits där i generationer. Det viktigaste – bygg mycket långsamt.

Hon citerar gärna stora trädgårdsnamn, t ex Le Notre som tyckte att alla hus skulle ha en terrass som var lika djup som husets höjd fast Keen tycker att det räcker med en plan gräsmatta framför huset för att förankra det i landskapet.

 Varje sida är fylld med vackra bilder och kloka ord. Hon skriver att det är annorlunda att skapa sin egen trädgård mot att skapa en trädgård åt en kund. Hon kom själv till insikten att hon inte har varit så bra på att lyssna till och följa sina egna råd.

 Christina Aili, 2013-12-01