Fannie Flagg’s Original Whistle Stop Cafe Cookbook

Random House 1993

Ni kommer väl ihåg filmen Stekta Gröna Tomater från början av 1990-talet? En dramatisk kvinnofilm baserad på Fannie Flaggs roman Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café. Efter många förfrågningar om recepten från filmen finns nu denna humoristiska kokbok som hon har kompletterat med inlägg från romanen och vissa recept har hon kompletterat med små förklaringar eller historier. Fannie Flagg är en underhållande författare och hon beskriver den amerikanska södern med inlevelse! Kokboken är på engelska men mycket lättläst!

Hon är ingen kock, säger att hon inte ens kan laga mat. Som liten flicka försökte hon sig på matlagning men hennes mamma förklarade ”Oh no honey, you must never learn how to cook… if people find out you know how, they will expect you to do it!” Och på den vägen är det. Hon älskar mat men äter gör hon på restauranger och kaféer! Hon skriver att hon alltid har varit som lyckligast när hon har hållit på med mat! Den enda mat hon inte gillar är fisk som hon kallar ”kreatur som simmar”.

Cafémat (comfort food) beskriver hon som hemlagad mat fast på lokal. I Amerikanska södern, förr, fanns inga arbeten för kvinnor men laga mat kunde de. Det blev därför naturligt att det var kvinnorna som arbetade på caféerna. Och dessa kaféer blev en naturlig samlingsplats för ortens befolkning. Många kvinnor har sagt att det är en välsignelse med caféerna eftersom deras män då har någonstans att gå istället för att vara i vägen hemma när kvinnorna ska städa!!! 

Recepten i kokboken är baserade på sydstatsmat. Här finns allt från grits, barbeque, fisk, sötpotatis, makaroner med ost, banana split paj till stekta gröna tomater……

Hon förklarar att under depressionen plockades tomaterna medan de fortfarande var gröna och sedan stektes. Man kunde inte vänta tills de mognade utan låtsades att det var kött eller fisk.

Jag älskar att läsa kokböcker men det är inte ofta som jag skrattar samtidigt. Denna har varit en fröjd att läsa!

Margareta Henry, 2013-12-10