Annica Carlsson Bergdahl: ”Sivan och hennes ostar”

Carlsson Bokförlag, 2009

Sivans ostbod i Vara är ett begrepp för ostälskare som uppskattar kvalitet och letar efter ostar med fullödig smak. Sivan Johansson kan räkna fyra generationers erfarenhet av osthantering och det är inte bara försäljningen som är av intresse utan just det faktum att hon provar och köper sina ostar i ”babystadiet” och sedan lagrar dem med stor kunskap om smak, doft och utseende så att de efter många månader i hennes omvårdnad har nått en optimal utveckling och blivit de läckra delikatesser som hon är känd för att saluföra.

Sivan hade först en liten kiosk på torget i Vara, senare flyttade hon in i en permanent ostbod som också ligger på torget. Sitt lager hade hon hemma i garaget i Tråvad, där hon specialiserat sig på att långlagra de vanliga svenska hårdostarna.

Sivan hade arbetat med sin långtidslagring och försäljning under ett helt liv innan hon vid drygt 60 års ålder blev rikskänd utanför Vara. Under den tiden hade hennes gärning utmärkts av ett aldrig vikande krav på kvalitet; hon har alltid vetat vad hon letar efter när det gäller att prova de ostar som ska köpas in och långlagras. ”Ä dä ente gött så kan dä lika gärna kvetta” har varit hennes motto genom åren.

Både Sivan och hennes ostar har rönt stor uppmärksamhet utanför Vara. Hon har på senare år prisbelönats med olika gastronomiska utmärkelser som vittnar om stor professionell uppskattning. De bästa osthandlarna vill gärna kunna erbjuda hennes svenska klassiker.

Sivan är inte bara en särdeles skicklig yrkeskvinna, utan också en fantastisk ambassadör för ost i allmänhet och hon står med båda fötterna på jorden. Boken om Sivan handlar om en person som man bara önskar att det skulle finnas fler av. Den är också en utmärkt introduktion till hur de svenska hårdostarna tillverkas och hur de ska smaka.

Läs mer på Sivans hemsida, www.sivansost.se

Birgitta Delorme 2013-12-10