Smak av svunnen tid

om mat och dryck i Hallwylska palatset
Redaktör: Johan Rosell Hallwyliana nr 10, 2007
ISBN 978-91-633-1081-2

Alla som älskar tv-serien Downton Abbey och sekelskiftet 1900 får här sitt lystmäte! Denna bok handlar om matkultur, föremål och arbete i Hallwylska palatset som ligger mitt i hjärtat av Stockholm. Det är en mycket trevlig och informativ bok om man är intresserad av hur en av Stockholms mest förmögna familjer levde sitt liv vid denna tid.

Eftersom Wilhelmina von Hallwyl var en lidelsefull samlare har det i arkiven funnits mycket material att hämta till de olika delarna i boken. Hennes man Walther von Hallwyl tillhörde en urgammal ätt från Schweiz med gods i Aargau. Han tog senare över företaget Ljusne-Woxna efter sin svärfar. Paret fick fyra döttrar.

För den matintresserade finns några recept men de flesta handlar om desserter och kakor som Chokoladesoufflé och Rullbakelse med citronkräm. Här finns även ett recept på Ryska plättar! Plättar och pannkakor tillhörde de exklusivare rätterna vid denna tid eftersom de innehöll ägg som var både dyrt och årstidsbundet. Plättarna lagades dessutom med tjock grädde – ytterligare ett tecken på välstånd! Råvarorna beställdes från de största leverantörerna som Arvid Nordquist och från Oscar Berg levererades sötsaker under hela 52 år!

Intressant att läsa om är när det dukas till fest! Vilken servis, glas och bestick som användes och mängden mat och dryck som serverades till skillnad från mat en vanlig vardag. Dukar och linneservetter med monogram specialbeställdes från Tyskland, bordsplatå från Bukowskis och blommor levererades varje lördag oavsett om det var fest eller ej.

Hallwylska Palatset var mycket modernt för sin tid och byggt för att vara hygieniskt och lättstädat. Köket kaklades och här fanns både mathiss, kylskåp, dammsugare, separator, elektriska kastruller, strykjärn och elektrisk brödrost!

Att gå på visit hos varandra var kutym och i ett avsnitt beskrivs användningen av visitkort vid dessa visiter! Hur de markerades i de olika hörnen beroende på typ av visit.

Margareta Henry
2013-09-16