Joseph Wechsberg; Blå forell och svart tryffel

Joseph Wechsberg, 1907 – 1983, en mångsysslare med titlar som författare, journalist, jurist,  musiker och gourmet.  Han har beskrivit sitt liv i boken ”Blå forell och svart tryffel” (Blue Trout and Black Truffles, the peregrinations of an epicure, 1953) där Tore Wretman skrev det mycket entusiastiska och berömmande förordet. Som barn var han matvägrare och när han växte upp insåg han som många av oss gjort att den mat som serverades hemma var oöverträffad när det gäller råvaror, närodlat, tillagning etc och att han missat många tillfällen till förträfflig spis. Det tog han igen under sina mångåriga kulinariska strövtåg genom Europa.

Han föddes i Moravia i dåvarande Tjeckoslovakien, började läsa juridik men startade tidigt sin resa ut i världen genom att spela fiol på kryssningsfartyg. Han blev amerikansk medborgare 1944 och dog i Wien där han bodde de sista 20 åren av sitt liv. Läs mer om hans liv och verk.

Han reste mycket, både ensam och tillsammans med familjen och försörjde sig som journalist. Han skrev över 100 artiklar för tidningen The New Yorker under trettio år, också för Gourmet Esquire, Paris Journal m fl. Hans nyfikenhet förde honom till både musikens och gastronomins värld.  Han skrev porträtt av bl a Artur Rubinstein och Isaac Stern och även om gastronomiska profiler som Ferdinand Point, Alexandre Dumaine, Marie-Louise Point och Henri Soulé, tryffelkännaren och gåsleverexperten Charles Barbier, vinexperten M Landèchem, chef för Château Lafite-Rotschild och hur man åt på dåtidens inneställen som t ex Maxim.

Alla berättelser om mat är kryddade med anekdoter om händelser i restaurangvärlden  och om vad som kännetecknar ett gott vin, en god pasta och hur en riktig bouillabaisse ska tillagas. Han är färgad av sin kärlek till det traditionella livet och kulturen i mellankrigstidens Wien;  uppskattningen av musik, bra mat och den arkitektoniska skönheten och charmen i de gamla städerna i det forna imperiet.

Joseph Wechsberg uppskattade de flesta konstformer och dit räknade han matlagning; ”I´ve learned not to make objective statements in the subjective world of the arts – and cooking is an art”.

En subjektiv rekommendation – läs boken!

Christina Aili, 2013-08-25