Per Erik Wahlund; Kosthåll – Lekverk och bordssamtal i kulinariska ämnen

Stockholm 1977

Per Erik Wahlund, 1923 – 2009 var under mer än 60 år av sitt liv verksam som mycket uppskattad författare och essäist som gav ut ca 40 egna böcker. Han var dessutom teaterrecensent i 35 år och arbetade som översättare från engelska och tyska samt japanska, ofta med tolkning av dikter. Han översatte ett 25-tal romaner och essäsamlingar och utöver detta ett 70-tal teaterpjäser. Han jobbade på förlag, regisserade och och var en fängslande föreläsare. Han skrev mycket om mat i olika länder och kulturer och blev välförtjänt invald i Gastronomiska akademien.

I olika intervjuer sade han ”Jag är inte bosatt i Sverige utan i modersmålet, d v s det svenska språket. Svenskan är ett av världens rikaste språk.” Han var en mästare i att använda det.

1977 kom boken ”Kosthåll”, med essäer om kokkonst och mat från olika landskap och länder. Njutbart språk och intressant och varierat innehåll. Man blir nyfiken av kapitelrubriker som Äreminne över filbunken, Törnrosdoft och nyponpaj, Min hustrus gädda, Vad är syllabub? och Ostron och giftmord. Wahlunds djupa och breda kunskap i kulturhistoria, måltidshistoria och hans kännedom om koksboksförfattare lyser i essäerna. Han skriver om Hagdahl, Cajsa Warg, Anna Maria Zetterstrand, Gustafva Björklund och skriver om andra gastronomer som Knut Haeger och om mat i litteraturen. Några rätter från Danmark och Finland frestar och ett och annat recept gives också, t ex tjeckisk råglimpa. Dessutom får vi veta ganska mycket om vin, inte bara som dryck. Syllabub är tillagad av vin, grädde och frukt.

Kosthåll är en pärla i det lilla formatet , en bok att ständigt återvända till.

Illustrationen ovan är gjord av Nils Melander och är hämtad från SvD 19/2 2009.

Christina Aili
2013-06-01