Claire Joyes; Till bords hos Monet

Förord av Joel Robuchon, översättning Brita Ahlborg
Bonniers 1989

Claude Monet, 1840 – 1926, uppskattas fortfarande som en stor konstnär, trädgårdsälskare vallfärdar till hans hem i Giverny  liksom matintresserade som diskuterar hans fixa idéer om mat, köksinredningen och hans recept. Boken är lättläst med många foton och man läser om tiden, (Monet hade bil i början av 1900-talet!) konst och konstnärer, trädgården, det vackra huset och maten med många recept i slutet. En vacker volym med intressant innehåll.

Claude Monet hade god aptit och var en verklig gourmet men till skillnad från sin gode vän Alexander Dumas han var aldrig i sitt eget kök och han lagade aldrig maten själv. Han var noga med att rätterna antingen skulle vara tillagade med det som deras eget Giverny gav eller åtminstone lokala råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Hans kokerska Marguerite regerade i köket men det var Monet som bestämde matordning och rätter.

Monet lade mycket tid på att hitta rätt sorts ankor och höns för ägg och kött, hare och vildkanin köptes i trakten. Köksträdgården var ett hektar, geometrisk med räta gångar så man kunde sköta den rationellt. I den muromgärdade delen fanns päron, äpplen bigarråer, plommon m m. Han köpte frön och plantor överallt och bytte till sig sorter. Han krävde att man skulle odla rotfrukter, bladgrönsaker, lök och bönor var för sig, kryddor kantade gångarna, sallad tomater – allt var oklanderligt skött.

Monet var också mycket noga med att måltidsschemat skulle följas, lunch exakt halv tolv. Han ville dra fördel av att måla i det bästa ljuset för eftermiddagens motiv.

I den roliga och tänkvärda boken ”Årstidernas mat” från 1998 med recept från Wilhelm Pieplow, vintips av Mie Jernbeck och underfundiga illustrationer och texter/dikter av Åke Arenhill skriver han om Monet.  (Här återges första och sista versen.)

Sen ankomst till lunch fick ej ske!
Halv tolv! Den tiden var lag!
Om den rubbades kom han ur slag.
Sådan var han, målar´n Monet.

P S
Lunchtiden bestämdes, dessvärre
Av en gäst, som ej var i huset.
Den mest lysande gästen … LJUSET
(Som är varje målares Herre)

Christina Aili 2013-05-10