Maggie Black: ”Den medeltida kokboken”

Alfabeta Bokförlag, Stockholm, 1993

Maggie BlackDen engelska mathistorikern Maggie Black delar med sig av sina rika kunskaper om den medeltida matkulturen i England och Frankrike på ett lättillgängligt och stimulerande sätt. Boken är intressant att läsa som ren kulturhistoria, den ger en bra introduktion till det medeltida köket där mat, religion och mondäna fester i de bättre bemedlades värld i mycket hög grad påverkade matvanorna. Vill man själv pröva på hur några rätter smakade på 1300- och 1400-talen så finns 80 recept att ge sig i kast med. De är hämtade från olika engelska medeltida urkunder och recepten anges i två versioner för varje rätt, en ursprunglig som är ganska direkt återgiven och en som i viss mån är varligt anpassad till våra nutida förhållanden. Boken avslutas med kapitlet Örtkryddor och Medicinalväxter vilket är helt i sin ordning eftersom receptsamlingarna på medeltiden inte endast gav vägledning om vilka ingredienser som skulle ingå i en speciell rätt, utan det fanns också hälsoaspekter med i bilden. Ett matrecept kunde samtidigt ge pekpinnar i form av hälsoråd.  ”Den medeltida kokboken” har många trevliga illustrationer, både i färg och i svartvitt.

Birgitta, Delorme
2013-04-03

För dig som älskar gastronomi och hortikultur