Julia Child; Mastering the Art of French Cooking

(Det goda franska köket)

Julia Child (1912-2004) är känd som amerikansk TV-kock och kokboksförfattare med stor personlighet . Tänk vad ödet och drivkraften spelade roll i Julia Childs liv! Som nygift med Paul Child stationerades de i Paris efter kriget och det var där Julia första gången kom i kontakt med fransk kokkonst. Detta ledde till en hängivenhet för fransk kokkonst som varade livet ut. Hennes tanke hela tiden var att introducera fransk matlagning till amerikanska husmödrar. Som novis vid spisen studerade hon matlagning vid Cordon Bleu i Paris och startade sedan en matlagningsskola med två franska vänner. Detta i sin tur ledde till att de bestämde sig för att ge ut en kokbok om fransk kokkonst.

Det tog 10 år att skriva den första kokboken och den blev så detaljerad och omfattande att det till slut blev två kokböcker Det goda franska köket. Den första kom ut 1968. Alla recept testlagades om och om igen, inget lämnades åt slumpen! Vilket engagemang, vilken insats! Tänk att vara så noggrann att det tar 10 år att göra en kokbok!

Tillbaka i USA blev hon sedan mycket känd som TV-kock och tack vare henne höjdes det kulinariska medvetandet i USA under 1970- och 1980-talen. Hennes fokus var på det klassiska franska köket, med stor vikt vid kvalitet och mindre hänsyn till kostnaderna.

Bon appétit!

Margareta Henry 2013-01-28