Lotte Möller, Till England

Lotte Möller, Till England, Bonniers förlag 2001
ISBN 91-0-057498-8

Lotte Möller skriver om sin anglofili, kärleken till England och  ”en del av de saker som jag under åren ägnat mig åt i England, vad de betytt för mig och vilka insikter de har givit mig”. Hon har gjort ett stort antal resor med varierat resesällskap vilket påverkat  fokus för resorna – allt från borgar och slott och udda museer i sällskap med barn till vandringsleder med vänner i skön natur och eftersom det är Lotte Möller, trädgårdar. Fantastiska resor för att titta på snödroppar eller påskliljor som man till slut hittade. Några kapitel ägnas de stora namnen inom engelsk trädgårdstradition, Vita Sackville-West och Sissinghurst, Gertrude Jekyll och hur hon påverkat synen på trädgårdar, Major Lawrence Johnston och Hidcote Garden i Gloucestershire.  Lotte Möller har också besökt hans mer exotiska trädgård Serre de la Madone i Menton på franska rivieran.

Boken innehåller dessutom ett kapitel med engelsk mat och framförallt ”puddings”, d v s desserter, med recept på Suffolk Trifle, Treacle tart och Syllabub m m. En intervju med Mary Keen som är trädgårdsdesigner och trädgårdsskribent och hon berättar om  AGA-spisen som är varje engelsmans dröm, ”En AGA håller värmen dygnet och är ju mer än en spis. Den är en familjemedlem”.

En mycket välskriven bok som kan läsas med stor behållning även av icke-anglofiler men de blir nog omvända efter att ha läst boken!

Christina Aili
2012-01-30