Hiram

Hiram, Märit Huldt, föddes 21 januari 1912 i Stockholm och  avled den 13 januari 2006, föräldrar Gustaf Berg och Aina, f Wistrand. Efternamnet Huldt fick Märit genom giftermål med arkitekten Åke Huldt som hon träffade redan under studietiden på ”Ackis.” Märit utbildade sej vid Tekniska skolan, dåvarande Konstfack, senare på Konstakademin och även vid Otto Skölds Målarskola.

Känd för den matintresserade allmänheten blev Hiram genom sitt arbete som mat skribent på Svenska Dagbladet tiden 1956 – 1980, signaturen Hiram och hennes Fru Bråttom ( illustrationerna) blev älskad och recepten flitigt nyttjade. Hiram valde 1983 in i Gastronomiska Akdemien som första kvinna. 2006 blev Hiram avbildad på frimärke tillsammans med ett antal andra matpersonligheter, såsom Tore Wretman och Christer Lingström. Hiram skrev flera kokböcker här  nämner  jag fem.

Bakgrundsfakta är ur  Gastronomisk Kalender 2007 där  vännen, kollegan matskribenten Marianne Sandberg gav en personlig betraktelse över Hiram.

Om Hirams bästa recept kan man läsa i I Hirams bästa kokbok, Natur o Kultur, 2011, där Milena Bergquist, samlat de bästa recepten från alla Hirams kokböcker.

Utgivna i kronologisk ordning:

Hirams kokbok, ICA FÖRLAGET, 1961(  blå)
I förordet till den säger Hiram ” det finns mycket gott i matväg som aldrig lagas till”…”det finns dessutom maträtter som är underhållande att ge sej i kast med” Recepten är upplagda månadsvis och följer säsongens råvaror, med de kännspaka Fru Bråttom illustrationerna. Slutligen också ett typiskt hiramskt praktiskt påpekande alla recept om inte annat anges är för 4 personer i just denna bok.

Hirams andra kokbok, ICA förlaget, 1966 (  röd)
Efterfrågan uppstod nog direkt efter den första kokboken, Hiram blev själv förvånad över att hon hade frambringat ännu ett samlat manuskript. Illustrationen i boken av skriv-/arbetsbordet säger allt. Andra kokboken ger en hoper goda råd, bland annat om nyttan av planering. Ett bra tips är att innan man kastar ur sej en inbjudan till litet kalas ha funderat över vad man vill servera. Några trevliga förslag finns med i andra kokboken, eller vad sägs om sommarmenyn;
Små heta laxbröd, Sallad från Menton, och desserten Gott kaffe med små sockerspån. Betydligt enklare än Lievre farcis Laperouse, dvs ett slags fylld hare, gärna tillredd på en gammaldags spettvändare.

Hirams bästa recept, från A till Ö, ICA bokförlag, 1979.
Från 1966 skrev Hiram i Svenska Dagbladet och fick för detta sitt arbete en viktig utmärkelse nämligen Gastronomiska Akademins guldpenna. Bästa recepten från A till Ö är en samlingsvolym, med många av de populäraste recepten i bokform, men inte nog med det när det nu ändå skulle bli en kokbok till så ”skapade” Hiram ytterligare 250 recept så inalles i denna bok 400 hiramska recept. Ovanligt är dock att denna kokbok förutom de tecknande illustrationerna även innehåller foton av den legendariske fotografen Olle Åkerström.
Recepten kan vara alltifrån det enklaste enkla; dvs Grön sparris, enbart putsad/kapad/  i de yttersta hårda och tjockare rotändarna. Skölj ställ i ett vackert glas och servera.

Ett annat exempel är något mer omständligt den berömda; Hiramska Svarta Vinbärssylten på repade ej snoppade vinbären som först får bubbelkoka och innan man rör  i sockret  lite i taget, rör då och då medan sylten sylten svalnar, häll på väl rengjorda burkar och skruva genast på locket. Just denna sylt var det första hiramska jag kom i kontakt med hos mina barns farmor. Kokboken A till Ö är en härlig blandning av gamla hederliga och nydanande recept.

Laga mat med Hiram, fredag, lördag, söndag, Svenska Dagbladet, 1982  Äntligen fredag utropar Hiram i början av denna kokbok, som är ett axplock ur de matsedlar som under många år var ett stående inslag i Svenska Dagbladet. Lustfyllt och nöjsamt vill Hiram att det ska va´ men för den skulle missa inte hennes praktiska planeringstips. Den här kokboken är upplagd månadsvis och varje uppslag börjar med just tips på menyer för lunch och middag, fredag, lördag, söndag Apropå tips så var Hiram tidigt ute med att ”varna” för överdrivet lönnfett i maten; bryt gärna på det kontinentala viset  bröd utan att ha något fett på det-, därmed inte sagt att Hiram var motståndare till smör, ett recept kallat Överdåd bygger på smörgåsskinka fräst i smör och flamberad med whisky.

Hirams vänners kokbok, ICA bokförlag, 1984 ( gul)
(Den ursprungliga gula kom på 1960 talet)
Vi vill ha en regnbåge av Hiramsböcker sa en av läsarna av Hiramspalten, och följden av detta påpekande blev Hirams vänners kokbok med bidrag och inspiration från läsekretsen. Ett enkelt bidrag är det/de om avocado, exempelvis att fylla hålet efter kärnan med en god buljong eller ett annat från Abidjan att fylla med den en enkel vinegrättsås. Flera av vänkokbokens recept kommer från vänner bosatta utomlands eller vad sägs om Honungskaka från Holland med inte mindre än 700 g honung. Teckningarna är som alltid underbara ett exempel lllustrationen av gående bord, just ett bord med ben som går.

Verskalaset, utvalda verser om mat med recept av Hiram, Svenska Dagbladet förlag 1988
En liten skatt tänkte jag när jag hittade denna bok, inte bara Hiram utan flera SvD namnkunniga medverkande, Göran Ekblom (Brisco), Ivar Karlstrand, Agneta Lagercrantz (Agneta), Caj Lundgren (Kajenn), Lorentz von Nummers (Tveskägg) och Hans Westtorp (Werp).
Oefterhärmliga Hiriam-illustrationer ackompanjerade av dagsverser av ovanstående och givetvis med goda recepttips. Jag fastnade för kapitlet “Pirogerna” av Tveskägg med flera härliga Hiramrecept förutom på de traditionella karelska pirogerna även pirog med kålfyllning, finsk svampsallad och Valamos Saltgurkor. I sanning matpoesi!

Snabbmat som gastronomisk utmaning – Ett seminarium av Svenska Läkaresällskapet och Gastronomiska Akademien, 2000, innefattande de härligaste illustrationer av Märit Huldt, seniora nobilis i Gastronomiska Akademien. Illustrationer till föredrag av legendariska gastronomer som Povel Ramel,Hans Alfredson, Stephan Rössner, Jan-Öjvind Swahn. Ingen receptbok men ett tidsdokument illustrerad av den första kvinnan i Gastronomiska Akademien.

Carita Wallman Larsson
2012 11 15/kompletterat 2013 12 13