Dr CH. E M. Hagdahl

Dåtidens matnörd? Vad annat kan man kalla en person som hängivet läste om mat, experimenterade med mat och skrev om mat? Sådan var Charles Emil Hagdahl (1809-1897). Och detta i slutet av 1800-talet! Hans kokbok publicerades 1879, omarbetades 1896 med det nya måttsystemet.

Hagdahl tyckte inte om dåtidens kokböcker utan beslöt att själv skriva en kokbok som innehöll ”det lätta, behagliga och helsosamma som finns i den franska kokkonsten”, kok-konsten som vetenskap och konst Han var med andra ord 150 år före Julia Child! Jag tror att de hade gillat varandra! Lika noggranna och lika besatta av att laga bra fransk mat med bra råvaror.

Hagdahl tyckte om att inkludera sakrika, välskrivna och roande kulturhistoriska kåserier i sin kokbok. Han menade att kocken kunde ses som en läkare eftersom maten hade medicinska kvaliteter. Denna tanke var i och för sig inte ny, den hade kineserna redan tänkt på. Han gick till och med så långt som att bli slottsägare och storbonde på Tidö Slott i Västmanland så att han där kunde odla nyttoväxter.

Hagdahl var inte rädd för att stjäla idéer från den franska kokbokslitteraturen och då speciellt från Jules Gouffés och Alexandre Dumas d.ä.

Som kuriosa var Charles Emil Hagdahl morfar till Jacob och Marcus Wallenberg.

Faksimilupplagan gavs ut av Bonniers förlag 1979 med Tore Wretman som en av medskribenterna till inledningen.

Margareta Henry 2013-01-28