Ulrica Söderlind; Stormatstiden. Mat och dryck under svenskt 1600-tal

Denna bok ger en mycket fyllig bild av kokkonst och dryckesvanor under Sveriges stormaktstid. Matforskaren, historikern och arkeologen Ulrica Söderlind delar mycket frikostigt med sig av sina rika kunskaper om tillagning av kött och fågel, fisk och skaldjur, grönsaker, frukt och bär liksom av sådana finesser som tranchering och äldre konserveringsmetoder. Många tillagningssätt känns omständliga och mycket avlägsna i tiden, men man blir också förvånad över att stöta på många oväntat moderna inslag i kosthållet .

Jan-Öjvind Swahn skriver träffande i sitt företal till boken: ”Inte minst de talrika paralleller hon dragit mellan stormaktstidens tillagningssätt och nutidens ger nya infallsvinklar varvid hennes utbildning inom restaurangvärlden gör henne särskilt skickad till att värdera fyrahundra år gamla recept och konstatera att prepareringen inte alls är så ålderdomlig som vi tidigare förutsett”. Allt är inte nytt under solen.

Man redde sig bra utan tillgång till kyl och frys; många frukt- och grönsakssorter som vi förknippar till nutid var inte alls främmande för stormaktstidens människor och de var nog oss i mångt och mycket överlägsna när det gällde att på ett enkelt sätt kunna ta tillvara på livsmedlen och hushålla med dem inför olika årstider. Boken kom ut på Carlssons Bokförlag, 2010.

Birgitta Delorme 2012-12-02