Peter Landelius, Guacamole och svenska krusbär

Peter Landelius jobbade som diplomat fram till pensionen för några år sedan och när han skrev boken Guacamole och svenska krusbär var han ambassadör i Venezuela.  Han fortsätter arbeta som översättare och tre av hans författare har tilldelats Nobelpriset, Mario Vargas Llosa 2011 och tidigare Neruda och Marquez.

Hans egen bok tar oss med på en matresa och han ser boken som ” en slumpartad receptsamling som en snitslad bana längs min framfart över länder och städer under drygt 20 års diplomatliv”. Han tar oss med till England, Frankrike, Cuba, Förenta Staterna, Spanien, Centralamerika, Italien och bokens resa slutar i Sverige med svenska krusbär, följt av kaffe och en digestif.

Det är inte en kokbok i vanlig mening, Landelius kåserar om varje land, de speciella rätterna och ingredienserna och fortsätter genom recepten att roa och inspirera. Varje kapitel inleds med ett litet citat om mat av olika författare, från Frans G Bengtsson till Brillat-Savarin. Hiram har lärt honom laga Skinka à la Marsalk Joffre och hon utnämns till Sveriges mest begåvade matpedagog. Han har valt ut rätter som han och hans vänner tycker om och som även en nybörjare i köket kan klara av.  Själv utnämner han sig en glad amatör.

En mycket rolig och matnyttig bok.

Christina Aili
2012-11-23