Enköping – parkernas stad

Enköping, Sveriges närmaste stad, var också känd som pepparrotsstaden, den plats i Sverige där man odlade och sålde mest pepparrot. Idag kallas den också parkernas stad med totalt 24 fantastiska parker.

I Drömparken som skapades i mitten av 1990-talet av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf har utökats sedan dess och idag finns mer än 200 olika arter av perenner och lökväxter m m. En blommande flod av av salvia i blå och lila nyanser flyter ner i Enköpingsån som avgränsar parken. Vid varje del finns växtförteckningar att ta med sig och inspireras av. Man har inspirerats av New York och anlagt s k fickparker, små gröna oaser med blommor och bänkar men inga stora gräsytor.

Det finns också en klosterträdgård och man kan fortfarande se spår efter det fransiscanerkloster som anlades på 1300-talet på ön Tryggön, senare Klosterön,  som då var en ö men efter landhöjningen ingår i stadsområdet. Klostret blev några hundra år senare ett hospital som tog hand om fattiga spetälska. Ruinen är begravd under sten och gjord men det finns utlagda stenar som markerar klostrets storlek och det finns nu också ett kors som markerar att det varit ett klosterområde. Parken runt om är också uppbyggd som en klosterträdgård med kvartersindelning och gångar.

Christina Aili 2012-08-28