Derek Jarmans trädgård med fotografier av Howard Sooley

En minimalistisk trädgård i Dungeness.

Trädgården runt Prospect Cottage ligger i Dungeness, Kent, nära ett kraftverk och motsvarar inte alls det man brukar förknippa med en typisk engelsk trädgård: idyll, prunkande grönska och perfekta rabatter. Regissören, konstnären och kulturkritikern Derek Jarman blev förtjust i det karga vindpinade månlandskapet, som mest består av sten och grus, i närheten av Engelska Kanalen, köpte Prospect Cottage, en liten timrad och tjärad stuga, och tog itu med att anlägga sin trädgård, ett arbete han ägnade sig åt i sju år innan han dog 1994.

Derek Jarman uttryckte sin trädgårdsfilosofi på följande sätt: “Som ni ser är det en rätt vild trädgård; det är något jag verkligen vill rekommendera – ut med gräs-mattorna och in med brännässlor och vägkantsblommor, hyacinter, nejlikor, purpur-röda orkidéer, drivor av smörblommor – en lisa för ögat. Jag skulle vilja att alla som läser min bok prövar detta vildvuxna i ett hörn . Det kommer att skänka er stor glädje.”

Derek Jarmans trädgård består nu inte enbart av helt vilda växter och den är inte alldeles vildvuxen, för han planterade bl. a. örter som timjan och dragon men även fläder och fänkål, lavendel och vallmo.  Trädgården rymmer också ett par stora flintstenar resta på kant liksom ett par fyrkanter av slipers fyllda med grus. I trädgården finns också ett stort antal strandfynd som här och där ställts upp som skulpturer: Trädgården är full av metall: rostiga korkskruvsklumpar, ankare från stranden, vriden metall, en gammal bordsskiva med ett hål för ett parasoll, ett gammalt fönster, kedjor i ringar runt växterna.

“Allt detta försvinner i den spirande våren. Krigstidsminornas förvridna grimaser, en båge, en krok, ett lod, en lina, en granathylsa – krigslik en gång; en rostig kedja som bildar en orm vid ytterdörren, flera klockspel av rostiga trianglar, allt detta – och flottören som ser ut som en exotisk frukt – bidrar med en varm brun ton som kontrasterar vackert mot gruset.”

Derek Jarman skapade sin ovanliga och minimalistiska trädgård med eftertanke, stark målmedvetenhet, fantasi och kärlek. Resultatet blev imponerande.

Bokförlaget Max Ström, 1996

 Birgitta Delorme 2012-08-13