Garden museum, London

Garden museum – världens första museum för trädgårdshistoria.

Denna lilla pärla inrymd i den medeltida kyrkan St Mary inte långt från Big Ben och Parliament grundades 1977, man ville rädda den förfallna kyrkan där far och son John Tradescant är begravda. De levde på 1600-talet och samlade plantor och ritade trädgårdar. Museets trädgård – The Knot garden” skapades 1980 i deras anda och där finns många av de växter de tog in i den engelska trädgårdskonsten, bl a tulpanträd och blodlönn.

Samlingarna visar 400 års trädgårdshistoria. Här finns gamla redskap, reklambilder, Gertryd Jekylls skrivbord och fantastiska trädgårdsbilder från 1700-talet och framåt.

En av utställningarna i juni 2012 var ”Guerrilla gardening” med bilder från en fantastisk lavendelträdgård som anlades 2006 på en bortglömd bit mark i London. Frivilliga rensar och planterar tulpaner, iris och vallmo och även hallon och jordgubbar. Lavendeln torkas och säljs hos välrenommerade Liberty och Selfridges och på så sätt får man in pengar till fler plantor och växter. Läs mer om Guerrilla Gardening.

Det finns ett café med mycket goda bakverk, man kan välja att sitta inne under de vackra kyrkvalven eller ute i trädgården och beundra The knot garden eller The beer garden, växter planterade i ölburkar. Läs mer om muséet.

Christina  Aili 2012-06-12